Göz Kuruluğu Nedir?
Göz kuruluğu, gözlerin yeterli miktarda gözyaşı üretememesi veya gözyaşının kalitesinin düşük olması nedeniyle ortaya çıkan bir hastalıktır. Bu yazımızda göz kuruluğu tedavi yöntemlerini inceleyeceğiz. Göz kuruluğu göz yüzeyinin kurumasına, iltihaplanmasına ve hasar görmesine neden olma ihtimali yüksektir. Göz kuruluğu semptomları arasında yanma, kaşıntı, batma, hassasiyet, sulanma, bulanık görme, göz yorgunluğu ve ağrı yer alır.
Yaşam tarzı değişiklikleri arasında: ”bilgisayar ekranından uzaklaşma, yeterli su tüketimi, havalandırma sistemleri veya klimaların kullanımını azaltma, göz çevresinin nemlendirilmesi, gözlük veya kontakt lens kullanımının azaltılması veya değiştirilmesi” yer alır. Göz damlaları, göz kuruluğunu gidermek için doğrudan göze uygulanan ilaçlardır. Doktorunuzun önerisi ile kullanmanız gerekir. Göz kuruluğu, belirtileri kontrol altına alınmadığı takdirde ciddi sorunlara yol açar. Bu nedenle, semptomların ortaya çıkması durumunda, bir göz doktoruna danışmak önemlidir.
Göz kuruluğuna ne sebep olur?
Kuru göz sendromu, göz kapağındaki gözyaşı bezlerinde ve konjonktivada kronik inflamasyon (şişlik), gözyaşı filminin kuruması, göz kapağı kenarındaki bezlerin anormalliği, meibomian bezi, kuru hava, sigara içmek, yaşlanma, hormonal değişiklikler, kontakt lens kullanımı, bilgisayar ekranlarına uzun süre bakmak gibi birçok faktörden kaynaklanır. Göz kuruluğu semptomlarının ortaya çıkması durumunda, bir göz doktoruna danışmak ve muayene olmak önemlidir.
Göz kuruluğu tedavisinde, yaşam tarzı değişiklikleri, göz nemlendirici damlalar veya merhemler, ilaç tedavileri, punktal tıkanıklığı veya kalıcı punktal oklüzyonu gibi prosedürler ve diğer tedavi yöntemleri kullanılır.
Göz kuruluğu Tedavi yöntemleri nelerdir ?
Tedavi seçeneklerini bir göz doktorunuzla görüşmeniz gerektiği hususunu önemle hatırlatarak anlatmaya devam ediyorum.
Göz kuruluğu Tedavi yöntemleri nelerdir ?
- Topikalsiklosporin A göz damlası (Restasis®): Restasis adlı göz damlası, gözyaşı bezlerindeki iltihabı azaltarak daha fazla ve daha kaliteli gözyaşı üretmelerini sağlamak için kullanılan bir tedavi yöntemidir. Her göze günde iki kez uygulanan Restasis, kuru göz semptomlarını ve belirtilerini azaltmaya yardımcı olur ve tipik olarak 1 ila 4 ay arasında bir sürede etkisini gösterir. Bazı hastalarda hemen etkisini göstermez. Sabırlı olmak ve tedaviye düzenli olarak devam etmek önemlidir. Göz doktoru, tedavinin süresini ve kullanım şeklini hastanın semptomlarının şiddetine ve durumuna bağlı olarak belirleyecektir.
- Lifitegrast (Xiidra®): Lifitegrast (Xiidra®) göz damlaları da gözyaşı bezlerindeki iltihaplanmayı azaltarak kuru göz semptomlarını ve belirtilerini azaltmaya yardımcı olur. Gözyaşı üretimini artırmak yerine, göz yüzeyindeki inflamasyonu hedeflerler. Xiidra, gözdeki inflamasyonu hedefleyen lenfosit fonksiyonu ile ilişkili antijen 1 (LFA-1) antagonistleri adı verilen yeni bir ilaç sınıfına aittir. Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), Xiidra’yı kuru göz hastalıklarının hem belirtilerini hem de semptomlarını 2 hafta gibi kısa bir sürede etki başlangıcı ile tedavi etmek için onaylamıştır. Ancak, Xiidra da uzun süreli kullanım ve doktorunuzun önerdiği şekilde kullanılmalıdır. Göz kuruluğu tedavisinde etkilidir.
- Yapay gözyaşı damlaları ve merhemler: Yapay gözyaşı damlaları, kuru göz semptomlarını geçici olarak hafifletmek için kullanılan tedavidir. Bunlar, gözdeki yetersiz gözyaşı miktarını yerine koymak için tasarlanmıştır. Herkes için aynı etkiyi göstermez. Bu nedenle birkaç farklı marka deneyerek sizin için en etkili olanı bulmanız gerekir. Kronik kuru göz hastalığı olan kişiler, gözleri iyi hissetseler bile damlaları düzenli olarak kullanmalıdır. Ayrıca, gözleriniz gece kurursa, daha kalın bir yapay gözyaşı merhemini kullanabilirsiniz. Bazı yapay gözyaşı damlaları, gözyaşlarının buharlaşmasını önlemek için lipit içerir. Bu tür ürünler, özellikle kuru gözle ilişkili oküler rosacea gibi durumlarda daha etkilidir. Günde dört veya daha fazla kez yapay gözyaşı kullanıyorsanız, korunmasız damlaları tercih etmeniz daha uygundur. Çünkü koruyucu maddeler gözlerinizdeki irritasyonu arttırır.
- Geçici punktal tıkanıklık: Gözyaşlarının gözden buruna doğru drenajını sağlayan kanalların geçici olarak kapatılması işlemidir. Bu işlem, küçük bir tıkaç ile kanalın kapatılmasını içerir ve genellikle ağrısızdır. İşlem sonrası hasta normal aktivitelerine geri döner.
- Kalıcı punktal oklüzyon: Silikon tıkaçlar, gözyaşı drenaj kanallarını kalıcı olarak tıkamak için kullanılır. Bu işlem, gözyaşının göz yüzeyinde daha uzun süre kalmasını ve kuru göz semptomlarının azalmasını sağlar. İşlem ayaktan tedavidir.
- Ameliyat: Kalıcı punktal oklüzyon olarak adlandırılır. Alt veya üst göz kapaklarındaki gözyaşı drenaj kanallarının kalıcı olarak kapatılması yoluyla yapılır. Bu gözyaşlarının buruna boşaltılamadığı durumlarda tercih edilir. Bu işlem, özellikle kuru göz sendromu nedeniyle ağrılı semptomları olan hastalar için etkili bir seçenektir.
- Otolog serum damlaları: Ciddi göz kuruluğu vakalarında, hastanın kendi serumundan yapılan yapay gözyaşları hazırlanır. Her iki gözde günde 6 ila 8 kez kullanılır. Bu tedavi, genellikle etkili olmasına rağmen, pahalıdır.
Semptomlar bu tedavi seçenekleriyle büyük ölçüde iyileştirir.
Soykırım ile ilgili yazmış olduğumuz yazıyı okumak isterseniz tıklayın lütfen.
Göz Kuruluğu Dikkat Etmeniz Gerekenler
Yapmak
- göz kapaklarınızı her gün temizleyin
- Bilgisayar ekranı kullanırken gözlerinizi dinlendirmek için mola verin
- bilgisayar ekranınızın göz seviyesinin hemen altında olduğundan emin olun
- havanın kurumasını önlemek için bir nemlendirici kullanın
- Kontakt lens kullanıyorsanız, onları çıkarın ve gözlerinizi dinlendirmek için gözlük takın
Yapma
- sigara içmeyin veya çok fazla alkol almayın
- dumanlı, kuru veya tozlu yerlerde çok uzun süre geçirmeyin
- klimalı veya ısıtmalı odalarda çok uzun süre geçirmeyin
- Önce tıbbi tavsiye almadan reçeteli bir ilacı almayı bırakmayın – semptomlarınıza neden olduğunu düşünseniz bile.