Göz Kuruluğu Nedir?
Göz kuruluğu hastalığı, gözyaşlarınız gözleriniz için yeterli yağlama/göz yaşı sağlayamadığında ortaya çıkan yaygın bir durumdur. Gözyaşları birçok nedenden dolayı yetersiz ve dengesiz olabilir. Örneğin, yeterince gözyaşı üretmezseniz veya düşük kaliteli gözyaşı üretirseniz göz kuruluğu oluşabilir. Bu gözyaşı dengesizliği iltihaplanmaya ve göz yüzeyinin zarar görmesine neden olur.
Göz kuruluğunuz varsa, gözleriniz batabilir veya yanabilir. Uçakta, klimalı bir odada, bisiklete binerken veya birkaç saat boyunca bilgisayar ekranına baktıktan sonra olduğu gibi belirli durumlarda kuru gözlerle karşılaşabilirsiniz.
Göz kuruluğu için yapılan tedaviler sizi daha rahat ettirebilir. Bu tedaviler yaşam tarzı değişikliklerini ve göz damlalarını içerebilir. Kuru göz semptomlarını kontrol etmek için muhtemelen bu önlemleri süresiz olarak almanız gerekebilir.
Göz kuruluğuna ne sebep olur?
Göz kuruluğu olan hastaların çoğunda göz kapağını kaplayan gözyaşı bezlerinde (lakrimal bezler) ve konjonktivada (göz kapaklarının iç kısmındaki ve gözün ön kısmındaki ince astar) kronik inflamasyon (şişlik) vardır.
Gözün gözyaşı akış sistemindeki dengesizliğe ek olarak, göz kuruluğu, gözyaşı filminin kurumasından kaynaklanabilir. Bu, klima, ısı veya diğer çevresel koşullar tarafından oluşturulan kuru hava ile daha da kötüleşebilir.
Birçok hastada ayrıca göz kapağının kenarındaki bezlerin (meibomian bezleri) anormalliği olan oküler rosacea (meibomian bezi disfonksiyonu), gözyaşlarının buharlaşmasını önlemek için yağ üretmesi beklenir. Bir hasta hem kuru göz hem de oküler rosaceaya sahip olduğunda, sadece çok az gözyaşı üretmekle kalmaz, aynı zamanda yapılan gözyaşları çok hızlı buharlaşır.
Göz Kuruluğu nasıl tedavi edilir?
Tedavi seçeneklerini bir göz doktorunuzla görüşmeniz gerektiği hususunu önemle hatırlatarak anlatmaya devam ediyorum.
Göz kuruluğu Tedavi yöntemleri nelerdir ?
- Topikalsiklosporin Agöz damlası (Restasis®): Restasis, gözyaşı bezlerindeki altta yatan iltihabı tedavi etmek için her gözde günde iki kez verilir, böylece daha fazla ve daha kaliteli gözyaşı üretirler. Siklosporin A damlalarının kuru göz semptomlarını ve belirtilerini azaltması tipik olarak 1 ila 4 ay sürer. Uzun süreli kullanım gerektirdiği için sabırlı olmanız gerekmektedir. Genel olarak yorumlar incelendiğinde hastanın durumuna göre tedavinin etkili olması 4 haftayı bulmaktadır.
- Lifitegrast (Xiidra®): Bu damlalar, gözyaşı bezlerindeki altta yatan iltihabı tedavi etmek için her gözde günde iki kez yapılır. Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), Xiidra’yı kuru göz hastalıklarının hem belirtilerini hem de semptomlarını 2 hafta gibi kısa bir sürede etki başlangıcı ile tedavi etmek için onayladı. Lenfosit fonksiyonu ile ilişkili antijen 1 (LFA-1) antagonistleri adı verilen yeni bir ilaç sınıfında ilk onaylanmış ilaçtır.
- Yapay gözyaşı damlaları ve merhemler: Yapay gözyaşı damlalarının kullanımı, semptomlara birkaç dakika yardımcı olan, ancak kuru göz hastalığının altında yatan nedeni tedavi etmeyen palyatif (yatıştırıcı) bir tedavidir. Tezgahın üzerinde yapay gözyaşları mevcuttur. Tek bir damla herkes için işe yaramaz, bu nedenle sizin için uygun olan damlayı bulmak için denemeler yapmanız gerekebilir. Kronik (uzun ömürlü) kuru gözünüz varsa, gözleriniz iyi hissettiğinde bile damlaları yağlanmış halde tutmak için kullanmak önemlidir. Uyurken gözleriniz kurursa, geceleri merhem gibi daha kalın bir kayganlaştırıcı kullanabilirsiniz. Kuru gözle ilişkili oküler rosaceanız varsa, daha yeni yapay gözyaşları gözyaşı buharlaşmasını önlemeye yardımcı olmak için lipit içerir. Günde 4 veya daha fazla kez yapay gözyaşı alırsanız, korunmamış yapay gözyaşları kullanmalısınız, çünkü koruyucular muhtemelen durumunuzu kötüleştirecektir.
- Geçici punktal tıkanıklık: Bazen gözyaşlarını boşaltan kanalları kapatmak gerekir. Bu, alt göz kapağının gözyaşı tahliyesine bir tıkaç yerleştirildiği ağrısız bir prosedürle yapılır.
- Kalıcı punktal oklüzyon: Gözyaşı drenajlarının geçici olarak tıkanması iyi çalışıyorsa veya tıkanmanın göz sağlığı için önemli olduğu düşünülüyorsa, silikon tıkaçlar kullanılabilir. (Bazı hekimler geçici dakik tıkanıklık kullanmadan doğrudan silikon tıkaçlara gidecektir.) K
- Ameliyat: Gerekirse, gözyaşlarını buruna boşaltan kanallar, göz çevresinde daha fazla gözyaşı kalmasını sağlamak için kalıcı olarak kapatılabilir. Bu, ayaktan tedavi bazında lokal anestezi ile yapılır. Siklosporin A damlaları, kuru göz iltihabı tedavi edildiğinde ve bezler daha fazla gözyaşı ürettiğinde hastanın yüzünde akan gözyaşlarının (epifora) olmamasını sağlamak için kalıcı punktal oklüzyondan önce her zaman en az 6 ay boyunca denenmelidir.
- Otolog serum damlaları: Ciddi göz kuruluğu vakalarında, hastanın kendi serumundan yapılan yapay gözyaşları hazırlanabilir ve her iki gözde günde 6 ila 8 kez verilebilir. Bu tedavi, genellikle etkili olmasına rağmen, pahalıdır (her 3 ayda bir 300 ila 400 ABD Doları) ve Medicare veya sigorta kapsamında değildir.
Semptomlar bu tedavi seçenekleriyle büyük ölçüde iyileştirilebilir.
Göz Kuruluğu kendiniz nasıl tedavi edilir
Yapmak
- göz kapaklarınızı her gün temizleyin
- Bilgisayar ekranı kullanırken gözlerinizi dinlendirmek için mola verin
- bilgisayar ekranınızın göz seviyesinin hemen altında olduğundan emin olun
- havanın kurumasını önlemek için bir nemlendirici kullanın
- Kontakt lens kullanıyorsanız, onları çıkarın ve gözlerinizi dinlendirmek için gözlük takın
Yapma
- sigara içmeyin veya çok fazla alkol almayın
- dumanlı, kuru veya tozlu yerlerde çok uzun süre geçirmeyin
- klimalı veya ısıtmalı odalarda çok uzun süre geçirmeyin
- Önce tıbbi tavsiye almadan reçeteli bir ilacı almayı bırakmayın – semptomlarınıza neden olduğunu düşünseniz bile.


